top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPetra van Os

Het onzichtbare fundament. Welk verhaal vertelt jouw lichaam?

Neem eens de tijd om, op een plek waar veel mensen komen, rustig om je heen te kijken en de omstanders te observeren. De diversiteit in lichaamsbouw en uitstraling is indrukwekkend. Sommige mensen lijken veel ruimte in te nemen, anderen zie je nauwelijks. Sommige mensen zitten kaarsrecht, anderen lijken wel als een lappenpop in de stoel te hangen. Dunne benen en een breed bovenlichaam, of juist stevige heupen en een smal bovenlijf. Iemand die lijkt te zweven boven de grond, of zo zwaar lijkt te zijn dat ie niet vooruit komt. Mensen met grote alerte ogen en een hoofd dat als eerste naar voren beweegt, mensen met de blik naar de grond en hangende schouders. De variatie is onuitputtelijk.


Het uitgangspunt van lichaamsgericht therapie is dat ons lichaam onze geschiedenis vertelt en moeilijkheden die we ondervonden hebben. Deze zijn terug te vinden in onze manier van bewegen, onze houding, spierspanning, blokkades, zwakte en kracht.


De geschiedenis van het lichaam is meestal onbewust en niet talig. Je hebt er geen bewuste herinnering aan, er is geen ‘verhaal’ beschikbaar. Dat betekent dat praten over je problemen of geschiedenis je niet automatisch in contact brengt met deze laag van ervaringen. Voor veel mensen die geen ervaring hebben met lichaamswerk of lichaamsgerichte therapie is het moeilijk om voor te stellen, dat zulke wezenlijke ervaringen opgeslagen liggen in jezelf, zonder dat je er weet van hebt.


Stel dat je een mens vergelijkt met een huis. Er zijn kamers waar je in leeft. Soms wil je een nieuwe inrichting, andere kleuren op de muur en nieuwe meubels. Soms ben je toe aan een grotere verbouwing, muren eruit, kamers samenvoegen, openslaande deuren. Dit zou je kunnen zien als verbeteringen aan het ‘zichtbare’ deel van je persoonlijkheid, mogelijk door zelfreflectie, praten en analyse. Maar het hele huis is gebouwd op een fundament, onder de grond, wat bepaalt hoe groot het huis is, welke vorm het heeft en hoeveel draagkracht er is. Het onzichtbare leerproces dat heeft plaatsgevonden en dat zich toont via het zichtbare huis. Wil je daarmee in contact komen dan is contact maken met het lichaam zeer behulpzaam.183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page